onsdag 5 maj 2010

2012 året du kanske aldrig glömmer

Om man sammafattar vad som har skrivits och skrivs just nu om oljepriser och "peak of oil" så sammanfaller de flesta om just 2012.

Idag ligger priset runt 85 USD/fat och pendlar, Obama vill starta offshore drilling utanför USA:s kust. Olje katastrofen ligger honom i fatet just nu, Kalifornien planerade att öppna en oljefyndighet utanför Santa Barbara, norr om LA. Igår gick Mr. Swarzenegger ut och sa att dom 100 miljoner USD är inte värda risken med tanke på vad som händer söder om Lousianna just nu.

En annan aspekt är Kina, man bygger motorvägar så det sprutar just nu, jag hörde en siffra på 40 mil/dag. Kinesisk militär bevakar oljefyndigheter i oroliga regioner i Afrika. Man rustar för att klara den ekonomiska expansionen och den olja som krävs för det.

Prospektering av ny olja sker i Arktisk just nu, Norge och Ryssland har äntligen lagt en gammal gränsträta åt sida och enats om gränsdragningen. Putin vill "städa upp" runt Murmansk och de gamla Sovjetiska baserna vid nordkusten, förmodligen för att visa hur bra dom sköter miljön där uppe innan dom börja borra...

Olja, olja olja, vi är kvar i det gamla tankesättet att bara vi har oljan så ordnar sig resten. Vad man nu befarar är en raketliknande prisstregring på oljan och den kan börja redan i år, och ta fart 2012.

2005, tror jag det var, läste jag en avhandling från en svensk forskare som förutsåg just 2012 som året då priset sticker iväg till höjder då det börjar göra ont i våra plånböcker.

Volvo kommer, förmodligen nästa år eller 2012, med en V70 parallell hybrid som klarar cirka 5 mil på en laddning, den tar sedan 4-6 timmar att ladda med 220 volt, eller ett par timmar med trefas. Samtidigt kommer man med en C30 el bil som klarar 15 mil på en laddning och laddas på 8 timmar i ett vanligt vägguttag eller 3 timmar på trefas. där ligger framtiden.

Oljan (bensin och framför allt diesel) ska användas för nyttotransporter, gods och personbefordran. Vi vanliga bilister måste se oss om efter andra bränslen, bio eller el för att komma ur oljeberoendet. så ser jag på den nära framtiden.

Kom ihåg 2012, det året du kanske aldrig kommer att glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar