torsdag 6 maj 2010

Klimatforskning i Arktis

Det kommer nya rön hela tiden angående Arktis, de scenario vi sett de senaste 10 åren är en kraftigt krympande sommar is och en något mindre återhämtning vintertid. De flesta pekar ut klimatförändringen som den stora boven, men det finna andra forskningsresultat som visar på andra bidragande orsaker, t.ex. förändrat lufttryck.

Forskningsunderlaget är för magert för att man ska kunna konstatera om det är en tendens eller trend. Svenska forskare kommer i år att utforska de mest otillgängliga områdena, förhoppningsvis kommer det att ge mera klarhet. Jag kommer att följa detta med stort intresse. Arktis är en av det största konkreta måtten på klimatförändringar vi har.

En anledning till den accelererande avsmältningen är att kärnisen smälter undan och den nya is som bildas under vinterhalvåret inte har samma motstånd mot avsmältning när sommaren kommer. På Grönland har man även albedo effekten, d.v.s. att reflektionsförmågan minskar när barmarken blottläggs och därmed ackumuleras värmen på ett annat sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar