tisdag 4 maj 2010

Nya siffror

Trafikverket släppte i dagarna de nya siffrorna över bilarnas klimatpåverkan. den finns bl.a. att hämta på www.kov.se. intressant läsning vill jag lova för den EcoDriving intresserade.

Bl.a. ligger dagens nybilsförsäljning på en genomsnitts förbrukning på 6,7 lit./100 km. vilket är 5,5% lägre än 2008. Bensinbilarna ligger på 6,8 i snitt och dieselbilarna på 6,0, etanolbilarna på 7,9 och gasbilarna på motsvarande 7,3 i bensinförbrukning (hur man räknar gasförbrukning beskrev jag i ett tidigare inlägg)

Av de nya bilar som säljs är 37,4% bensinbilar, 41% diesel, etanol 18,7 och gasbilar 2,9%. Intressant att se dieselbilarna frammarsch i jämförelse med bensin. Största klimatnyttan av dessa ger gasbilarna som har en utsläppsreduktion på cirka 80%.

När det gäller den befintliga fordonsparken så finns de bränslesnålaste (under 120 g./km)bilarna på Gotland med över 22%, och minst av dessa finns i Blekinge?!

Vidare visar genusperspektivet att bilar registrerade på män släpper ut i snitt 163 g./km och bilar registrerade på kvinnor i snitt 150 g./km. Vad beror nu detta på?

Jag återkommer med mer, men fundera över det sista...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar