torsdag 4 februari 2010

Uppdrag Washington, dag 2

Uppdrag Washington dag 2 - 3 februari

3/2 kl 03.05 Lokal tid
Vaknade med ett ryck och trodde att jag försovit mig. Klockan var över 09.00 svensk tid. Så är det med tidsomläggning. Man kommer ur led fullständigt. Göteborgaren hade ramlat in under natten efter en flygresa över halva den Amerikanska kontinenten. Bagaget var försvunnet, men som tur var hade han Econen (bränslemätare) och alla kablar samt snuset i sitt handbagage. ”-Man har jö lärt sig”, sa han när vi träffades vid frukost.

08.00 lokal tid
Sparkade igång bilarna och började montera mätarna, det är alltid ett oroligt moment eftersom tillverkarna använder olika programvaror beroende på vilken marknad bilarna ska säljas på. XC60:n fungerade klockrent, medan XC90:n vållade en del huvudbry. Dom brukar ha Yamahas V8 motorer i sina bilar för den amerikanska marknaden, icke i detta fall. Mätaren var död. Vi provade alla kablar och interface som göteborgaren hade i sin välfyllda väska, inget fungerade.

09.00 lokal tid
Efter att ha provat alla programvaror hoppade mätaren plötsligt igång, och vi andades ut. Ett stort problem var löst. Det visade sig att XC90:n förmodligen har en av Fords V8:or. Nu var det bara att tejpa upp alla kablar och rulla ut på stan för att göra slingan klar.

10.30 Lokal tid
Nu börjar jobbet med slingläggningen, det gäller att tänka sig för i en sådan här stad. Det kan ”korka igen” totalt om man har otur, så slingan måste fungera även i rusning. Det lärde vi oss i Los Angeles. Man gör normalt en slinga på kartan först, sedan provkör man, och det är oftast behov av justeringar. Så det är bara att kasta sig ut i trafiken. Dock är det ganska kul när man passerar Vita Huset, Lincoln Memorial eller Pentagon under tiden man letar sig fram.

Washington är en ganska speciell amerikansk stad, ibland tror man att man är i Frankrike eller Holland med tanke på arkitekturen, och rätt vad det är så är man bland skyskrapor och kör. Trafikrytmen är ganska lugn och folk kör mycket vettigare in i New York eller Los Angeles. Nästan lite svenskt, skulle man kunna säga.

Vi startar slingan vid ”The House of Sweden” och den svenska ambassaden. Det var lite trickigt att ta sig dit eftersom dom håller på med broreparationer över Potomac river. Slingan går från ambassaden, upp via Georgetown, runt universitetet, och tillbaka till K street via motorvägen. 24 minuter, klappat och klart. Nu återstår att provköra den ett antal gånger, samt att prova den i rusningstrafik. Det väntas in ett nytt snöoväder under fredag – lördag, så den måste
fungera även då. På lördag ska vi även köra med en politiker samt Nicklas Bäckström från Washington Capitals, ni vet Ovechkins kedjekompis i första femman. Vi får se hur det går…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar