fredag 5 mars 2010

Gas eller inte gas?
Det skrivs en hel del om gasbilar och deras problem med tankningen, det saknas gas eller också är det för långt till pumpen. Det är inte ovanligt att folk får köra flera timmar för att kunna fylla gas, taxibilar köar vis stationerna i Stockholm. Åker du till fjällen kan du förmodligen inte tanka för hemresan...

Det finns, vad jag vet, bara cirka hundra ställen där du kan tanka gas i Sverige. Låt oss reda ut det här med gas. Det finns "Biogas" och det finns "Naturgas" eller blandningar av dessa. Biogasen som är renad Metan är den bästa och ger i särklass lägsta koldioxid utsläppen, cirka 20% av bensin t.ex. beroende på hur man hanterar LCA:n (se tidigare inlägg). problemet är att tillgången på Metangas från rötmningsanläggningarna är begränsad, och därför fyller man på med Naturgas. Naturgas är en icke förnyelsebar petroleumbaserad gas som utvinns i samma hål som oljan, och den ger cirka 80% av vad bensinen ger i CO2.

När jag var i Los Angeles var den allmänna uppfattningen att Naturgas, eller "Natural gas" som dom säger, var en ren naturprodukt och helt ofarlig, det hörs ju på namnet. Undrar om våra poliktiker tänker likandant eftersom man ska ta bort subvetionen på CO2 skatten 2012.

Det som är riktigt spännande är den teknik som kommer på tunga fordon och då tänker jag på kryoteknik där gasen kyls till flytande form för att förenkla transport och lagring, samt Volvos teknik med MDE (Metangas och dieselblandning). Det är bara att följka utvecklingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar