söndag 7 mars 2010

Kampen om klimatet...
EU har beslutat (inkl. Sverige) att sänka sina CO2 utsläpp med 20% senast 2020, med 80% senast 2050. Detta för att vi ska uppnå 2 gradersmålet, det vill en maximal höjning med 2 grader av medeltemperaturen i atmosfären.

Japan har gått med på 8% fram till 2020 (just nu 6:a på topplistan), vilket sågas av bl.a. Världsnatur fonden, Kina har gått med på i stort sätt ingenting. Vad USA och Kina gör är avgörande, EU kan vara pådrivare, men vårt beslut är inte avgörande. samtidigt kan man undra vad alla ö-riken i bl.a. Stilla Havet tänker, 2 grader kan vara katastrofalt dom lider redan nu av havsnivåns höjning. Kanske USA reagerar när Manhattan ligger under vatten, det fattas bara ett par meter. Gör vi ingeting kan temperaturen stiga med upp till 5 grader till år 2099. Så vad vi, du och jag, gör nu är avgörande.

Sammanställer man åtgärderna så är inte ens svårt att klara målen. Energi, byggnation, transport och koldioxid lagring sammataget klarar detta, bara vi vill. Tekniken finns.

Ta en sån enkel tanke som att det finns beräkningar på att dagens solceller på cirka 20% av Saharas yta skulle täcka hela världens energibehov...

Kampen om klimatet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar